Ljubica Vujović: Analizom javnog sentimenta, velikih vesti i blockchain podataka do signala koji daju bolje razumevanje kriptovalute

Ljubica Vujović je završila Elektrotehnički fakultet kao jedan od tri najbolja studenta sa smera Sistemi i Signali. Tokom studija, radila je kao student saradnik na tri katedre i bila izabrana za najboljeg studenta od strane BAFA fondacije. Nakon praksi u Telenoru i Nordeusu, bila je na istraživačkoj praksi u Americi na Univerzitetu Rice u Houston-u u laboratoriji za vestačku inteligenciju i robotiku gde je radila na razvijanju socijalno kolaborativnih robota. U oktobru prošle godine, dobila nagradu od SANU-a za najbolji studentski rad u oblasti računarstva, nakon čega počinje da radi kao Data Scientist u Smart Cat-u na razvoju algoritma za predikciju fluktuacija na tržištu kriptovaluta.

 

S obzirom na to da si karijeru na neki način započela pri akademiji šta je najviše uticalo da se odlučiš za dalji profesionalni razvoj u okviru  kompanije? Da li misliš da se u poslu kojim se baviš može brže napredovati u industriji ili kroz akademski rad?

 

Da bi čovek zaista bio siguran čime želi da se bavi, mora da se baci u vatru i da proba. Odatle dolaze moje razne prakse, što u industriji što na fakultetu. Ja smatram, naročito u oblasti Data Science-a da pravi i potpuni razvoj ne može doći bez simbioze istraživačkog duha i posvećenosti detaljima koji donosi akademski svet i praktičnih znanja i realnog iskustva koje donosi rad u industriji.

 

Ljubica Vujović

Ljubica Vujović

 

U okviru kompanije SmartCat baviš se predviđanjem promena na tržištu kriptovaluta. Kako iz tvoje perspektive izgleda budućnost ovog trzista? Kakav uticaj ce taj trend imati na drustvo?

 

Ja iskreno verujem u decentralizovu valutu i smatram da je to način da se iz sadašnjeg finansijskog sistema pomerimo kao nekom koji je više fer. Medjutim, svaka promena i otkriće nosi sa sobom određenje rizike.

 

Bitcoin Trade Signals je projekat koji razvijaš zajedno sa timom iz SmartCat-a. Da li možeš ukratko da nam opišeš koji problem rešavate na ovaj način i koju tehnologiju koristite?

 

Mi želimo da identifikujemo glavne faktore koji utiču na fluktuaciju cene, kao i da kvantitativno estimiramo uticaj svakog faktora. Na taj način možemo donositi bolje informisane odluke pri ulaganju ali i bolje razumeti prirodu kriptovalute. Što se tiče tehnologija, python je jezik u kome razvijamo naše modele, airflow koristimo kao scheduling tool, a superset za vizualizaciju rezultata.

 

Da li smatraš da je ovaj način prikupljanja podataka o fluktuacijama na tržištu kriptovaluta inovativan u odnosu na druge modele i zašto?

 

Da, ako je nešto stabilno onda je uverenje da radimo posao koji drugi nisu. 🙂

 

Kako si se zainteresovala za ovu oblast?

 

Pre 2 godine sam pristustvovala radionici trejderske kompanije u Londonu, gde sam zakoračila u oblast kvantitativnih finansija. Tada sam osetila da je ova oblast puna intelektualnih izazova i to me je jako privuklo.

 

Na ENTER konferenciji ćeš u okviru Tech Track programskog dela govoriti baš o Bitcoin Trade Signals projektu. Šta će posetioci moći da čuju u okviru ovog predavanja?

 

Posetioci će čuti kako smo javni sentiment, velike vesti, podatke iz blockchain-a i tehničke indikatore transformisali u signale koji mogu dati bolje razumevanje kriptovalute kao i instrukcije za ulaganje.